Gorj: 30 de incendii de vegetație în 5 zile

0
318

Seceta din ultima perioadă, temperaturile ridicate pentru această perioadă a anului, precum și necunoașterea prevederilor legale în domeniu îi determină pe cetățeni să recurgă la igienizarea terenurile agricole prin incendiere și să utilizeze focul deschis pentru distrugerea resturilor menajere, generând astfel numeroase incendii de vegetație uscată. Peste 150 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări fiind nevoie de intervenția pompierilor pentru limitarea efectelor acestora. Nu mai puțin de 30 de incendii au avut loc în ultimele 5 zile, în mai multe localități din Gorj.

”În perioada 22-26 ianuarie 2020 am fost solicitați să intervenim pentru gestionarea a 30 situații de urgență generate de incendiile de vegetație uscată izbucnite în municipiile Tg-Jiu și Motru, orașele Bumbești-Jiu, Tg-Cărbunești și Turceni, comunele Dragotești, Dănești, Lelești, Berlești, Scoața, Bengești – Ciocadia, Peștișani, Săcelu, Scoarța, Drăguțești, Văgiulești, Telești, Hurezani, Câlnic, Bălești, Bustuchin, Florești și Cătunele.
Peste 150 de hectare de vegetație uscată au fost mistuite de flăcări fiind nevoie de intervenția echipajelor noastre pentru limitarea efectelor acestora.
Experiența anilor trecuți demonstrează pericolul pe care îl reprezintă aceste arderi necontrolate care pot distruge bunuri, afectează mediul înconjurător și uneori, din păcate, se finalizează cu pierderi de vieţi!

Facem un apel pentru a-i determina pe cetăţeni să renunţe la igienizarea terenurilor prin incendiere. Arderile de vegetaţie sunt interzise, iar nerespectarea prevederilor legale se sancţionează cu amenzi de până la 2.500 lei.
Arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se efectuează numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, document care se eliberează de către Şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă constituit la nivelul autorităţilor publice locale sau persoana desemnată în acest sens şi cu respectarea următoarelor reguli şi măsuri pentru utilizarea focului deschis”, a transmis ISU Gorj.

❗️30 de incendii de vegetație uscată în ultimele 5 zile❗️ Seceta din ultima perioadă, temperaturile ridicate…

Publicată de ISU Gorj pe Luni, 27 ianuarie 2020

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here