13 jurnaliști refuză să fie mituiți de PSD. Îi cer președintelui să nu promulge legea care îi scutește de impozitul pe venit

0
389

13 jurnalisti i-au trimis  o scrisoare deschisa presedintelului Klaus Iohannis in care ii solicita sa nu promulge legea prin care jurnalistii sunt scutiti de la plata impozitului pe venit. Legea a fost aprobata de Parlament la propunerea PSD.

Iata scrisoarea celor 13 jurnalisti:

Domnule presedinte Klaus Iohannis, suntem un grup de jurnalisti din generatii si redactii diferite. Lucram in presa publica si in cea privata, in cea cu capital strain si capital romanesc, in trusturi consacrate si in initiative de presa tanara.

Avem perspective de multe ori contrare unul altuia, ne criticam reciproc si pentru public e foarte bine ca lucrurile stau astfel. Insa, inainte de orice, suntem oameni dedicati profesiei lor si cetateni romani, parte a comunitatii pe care incercam sa o servim.

In numele a ceea ce ne uneste ca societate, va rugam sa nu promulgati legea care scuteste de plata impozitelor profesia noastra, lege votata recent de Camera Deputatilor.

Masura este in primul rand nedreapta. Fiecare cetatean care munceste trebuie sa beneficieze de un regim fiscal egal, cu exceptia situatiilor prevazute de lege, de ex. persoanele cu handicap. Consideram ca nu exista motive pentru ca „jurnalistii” sa fie incadrati la exceptii. Daca se face asta, asa cum a votat Parlamentul, atunci e vorba de privilegii financiare pentru „jurnalisti”, categorie nedefinita in care se poate introduce, practic, oricine pentru a incasa niste bani.

Nemaivorbind de faptul ca problemele presei sunt mult mai mari, iar aceasta masura ar fi una care mai mult ar complica decat ar ajuta, ea este incorecta si contraproductiva. Nu serveste interesul public, nu intareste libertatea de exprimare ci, dimpotriva, afecteaza profund increderea dintre jurnalisti si public, una dintre liniile de aparare a democratiei.

Domnule presedinte,

Nu avem nici pe departe pretentia ca reprezentam toti jurnalistii din Romania. Timpul limitat si lipsa unei organizatii cu adevarat reprezentative a breslei ne-au determinat sa reactionam in acest mod care nu exclude pe nimeni, ci reprezinta o incercare imperfecta de reactie in fata unui pericol real.

O presa libera si credibila, care sa confrunte puterile in stat si sa va fie incomoda, in calitate de oameni alesi sau numiti sa conduceti, este esentiala pentru o democratie stabila. Va multumim!

Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu, Adelin Petrisor, Catalin Tolontan, Adriana Nedelea, Liviu Avram, Luiza Vasiliu, Vlad Petreanu, Cristi Delcea, Mihai Voinea, Cristian Lupsa, Claudiu Pandaru, Florin Negrutiu. 

Potrivit proiectului, la articolul 60 referitor la scutirile impozitului pe venit sunt introduse „persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin (1) – (3), şi pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfăşurării activităţii de jurnalism, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi al ministrului Finanţelor”.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputatul PSD Valeriu Steriu (foto) şi semnată de 27 de parlamentari PSD, ALDE şi PMP.

Actul normativ a mai fost pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, cu raport de respingere, dar a fost retrimis Comisiei de buget, care a rediscutat proiectul în 3 decembrie anul trecut şi a dat un raport suplimentar de adoptare.

Camera Deputaţilor este for decizional, prin urmare legea merge la promulgare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here