Comisia Europeană avertizează! Defrișarea pădurilor poate aduce României amenzi de 100.000 de euro pe zi

0
170

Comisia Europeană a lansat ieri, procedura de infringement împotriva României pentru că ţara noastră nu s-a conformat până în acest moment la standardele UE de oprire a defrişărilor şi combatere a poluării. Regulamentul UE privind lemnul interzice întreprinderilor din sectorul lemnului să producă și să introducă pe pieţele din Uniune produse obținute din bușteni recoltați în mod ilegal.

Autorităţile naționale sunt criticate de Comisie dat fiind faptul că nu au reuşit să aplice sancţiuni corespunzătoare celor care taie lemn în mod ilegal. De asemenea, impactul asupra zonelor protejate nu este luat suficient în considerare, în activitatea de gestionare a pădurilor. Există probleme şi în ceea ce priveşte transparenţa autorităţilor când vine vorba de administrarea zonelor forestiere. Accesul publicului la informațiile privind mediul, din planurile de gestionare a pădurilor, este limitat.

“În cazul României, autoritățile naționale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare. Inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal. În plus, Comisia a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu. De asemenea, există deficiențe în ceea ce privește accesul publicului la informațiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor. Comisia a constatat, de asemenea, că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate și a Directivei privind păsările”, au menţionat reprezentanţii Comisiei într-un comunicat de presă.

România are la dispoziţie o lună pentru a pune în aplicare măsurile transmise de Uniunea Europeană. În caz contrar, se poate ajunge la acţiunea în instanţă, la Curtea Europeană de Justiţie. Astfel, ţara noastră riscă amenzi de până la 100.000 de euro pe zi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here