”Coridor Sanitar” pentru românii blocați la granița dintre Austria și Ungaria. Aceștia se pot întoarce acasă

0
88

Peste 3.500 de români sunt blocați în mașini la granița dintre Austria și Ungaria, după ce azi noapte a intrat în vigoare decizia guvernului maghiar de a nu mai permite tranzitarea teritoriului țării, pe fondul pandemiei de coronavirus. Budapesta a permis numai tranzitarea camioanelor de marfă. Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan a anunțat, pe pagina sa de facebook, că în urma unor discuții cu autoritățile maghiare va fi deschis un ”Coridor Sanitar” pe teritoriul Ungariei și Sloveniei pentru ca românii să se poată întoarce acasă.

”Situatia celor 4.500 / 5.000 de romani blocati de catre autoritatile ungare la granitele cu Austria si Slovenia se va rezolva in aceasta seara prin deschiderea unui „Coridor Sanitar” pe teritoriul Ungariei si Sloveniei care va ramane deschis intre 21.00 seara aceasta si maine dimineata ora 05.00”, a transmis Rareș Bogdan.

Situatia celor 4.500 / 5.000 de romani blocati de catre autoritatile ungare la granitele cu Austria si Slovenia se va…

Publicată de Rares Bogdan pe Marţi, 17 martie 2020

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a cerut, marţi, omologului său ungar, Peter Szijjarto, într-o convorbire telefonică, crearea de urgenţă a unui coridor umanitar care să permită tranzitul continuu prin Ungaria spre România al tuturor cetăţenilor români aflaţi în prezent la frontiera dintre Austria şi Ungaria.

„Ministrul Bogdan Aurescu a accentuat caracterul foarte sensibil al situaţiei create, inclusiv ca urmare a faptului că informaţiile nu au fost disponibile cu suficient timp în prealabil, şi a solicitat sprijinul omologului său pentru crearea de urgenţă de către autorităţile ungare a unui coridor umanitar care să permită tranzitul continuu prin Ungaria spre România al tuturor cetăţenilor români aflaţi în prezent la frontiera dintre Austria şi Ungaria”, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

MAE precizează că un demers similar a fost făcut şi de ambasadorul României la Budapesta pe lângă subsecretarul de stat pentru dezvoltarea relaţiilor cu Europa şi SUA din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Ferenc Kumin.

În paralel, pe acelaşi subiect, ministrul Bogdan Aurescu a ţinut legătură şi cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg.

Discuţiile au loc în continuarea eforturilor Ministerului Afacerilor Externe pentru asistarea cetăţenilor români în contextul măsurilor restrictive impuse de tot mai multe state în vederea gestionării epidemiei de COVID-19.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here