Pericol pentru șoferi! Service-uri auto din Gorj, campioane la nereguli

0
88

Service-urile din Oltenia, respectiv cele din Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea sunt campioane la nereguli. Reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au constatat, în urma unor controale, mari nereguli și încălcări ale legislației privind protecția consumatorului. La nivelul întregii țări au fost verificați 386 operatori economici și s-au constatat abateri la mai mult de o treime dintre aceştia.

Ca urmare, ANPC a dispus aplicarea a 134 avertismente şi 123 amenzi contravenţionale în valoare de 496.500 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor, fiind oprite definitiv de la comercializare mărfuri neconforme în valoare aproximativă de 55.000 lei.

Printre abaterile constatate de inspectorii ANPC se numără:

  • Practici incorecte, constrângea consumatorilor să accepte condițiile contractuale, respectiv să renunțe la dreptul de proprietate asupra autovehiculului: interdicția de a ridica autovehiculul reparat în cazul neachitării integrale a facturilor de reparație aferente acestuia, indiferent dacă aceste facturi au fost achitate de către consumator sau de către o firmă de asigurări care a acceptat devizul de reparație; prezența în contract a penalităților doar din partea consumatorilor. Lipsa totală sau parțială a autorizațiilor de funcționare, în unități din 10 județe, inclusiv la câteva unități din Mehedinți și Olt.
  • Prestarea serviciilor de reparații auto fără prezentarea informațiilor referitoare la timpul de realizare a lucrărilor care făceau obiectul devizelor de lucru, folosirea notelor de comandă incomplete sau neeliberarea bonului fiscal pentru lucrările realizate, în service-uri din Mehedinți, dar și în alte județe din toate regiunile țării.
  • Lipsa totală sau parțială a precizărilor cu privire la garanția pieselor de schimb sau a lucrărilor realizate, în ateliere de reparații auto din 15 județe, printre care și unele din Gorj și Olt. Nerespectarea timpului de remediere al defecțiunilor acoperite de garanție, în unități din județele Olt, Gorj și alte câteva din Ardeal. Lipsa totală sau parțială a elementelor de informare-caracterizare de pe eticheta produsului sau etichete netraduse în limba română pentru piesele de schimb auto de import, în service-uri din 11 județe, printre care și unele din Mehedinți, Afișarea tarifelor fără menționarea TVA conform legii, în ateliere auto din mai multe județe din Moldova și Ardeal.
  • Lipsa afișării sau afișare neconformă a prețurilor și tarifelor orare (prețurile sau tarifele afișate nu corespund cu cele din deviz, în sensul că sunt mai mici decât cele prevăzute în documentele oficiale, nu sunt așezate la loc vizibil sau sunt afișate fără a avea toate explicațiile necesare), în unități din zeci de județe, printre care se numără și unele din Vâlcea, Olt, Gorj, Utilizarea aparatelor de măsură fără dovada verificării metrologice, în service-uri din Olt și din alte două județe.
  • Comercializare de produse cu data ieșirii din uz depășită sau cu termenul de valabilitate nespecificat, în unități din Mehedinți, Gorj și în alte județe din sudul și centrul țării. Abateri privind promoțiile, în ateliere de reparații auto din Ardeal. Nespecificarea duratei imobilizării autovehiculului sau prezența devizelor nesemnate de clienți, precum și condiții insalubre de lucru și depozitare în câteva service-uri din Ardeal și din sudul țării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here