Complexul Energetic Oltenia a obținut autorizația de mediu pentru Cariera Roșia, cea mai mare carieră din România. Anunțul a fost făcut de președintele PNL Gorj, Dan Vîlceanu, pe pagina sa de socializare.
Cea mai mare carieră minieră din Complexul Energetic Oltenia și din țară nu nu mai are acord de mediu de aproape un sn. Acesta a fost anulat în instanță, în urma unei solicitări a organizației de mediu Bankwatch.
„CE Oltenia a obținut autorizația de mediu pentru Cariera Roșia, pierdută de pesediști anul trecut.
În urmă cu câteva săptămâni, Guvernul a reparat erori legislative făcute tot de pesediști si care blocau fronturile de lucru.
La începutul anului, Guvernul Ludovic Orban a acordat companiei un ajutor de salvare istoric, de 251 de milioane de euro, fără de care CEO nu ar fi putut supraviețui.
Tot Guvernul PNL a avut curajul să ia o serie de măsuri și să facă un plan pentru următorii ani, astfel încât compania să se dezvolte și să se adapteze regulilor privind reducerea poluării.
Totodată, Guvernul estimează investiții de miliarde de lei la CE Oltenia, acesta fiind primul plan real pentru acestă societate”, a anunțat președintele PNL GORJ, deputatul Dan Vîlceanu, pe pagina sa de socializare.
Este de amintit că într-o acțiune inițiată de Asociația Bankwatch România, Curtea de Apel București a anulat în octombrie 2019 Acordul de Mediu nr. 2/2016 care permitea extinderea carierei de cărbune Roșia, cea mai mare din România. În cadrul carierei Roșia au fost deja exploatate 1.457 de hectare până în 2016, când CEO a solicitat o extindere de 280 ha, din care 235 ha sunt păduri ce ar fi trebuit defrișate. După pierderea acordului, cariera a putut continua funcționarea în perimetrul existent, însă extinderea și defrișarea au devenit ilegale.
„Asociația Bankwatch a semnalat în instanță o serie de probleme legate de emiterea acordului de mediu. În primul rând, nu a avut loc o consultare reală a populației afectate, așa cum prevede legea, dezbaterea fiind anunțată și organizată la Primăria Fărcășești, aflată la 15 km de cele mai afectate locuințe. Mai mult, cariera Roșia se află la 10 km de situl Natura 2000 Coridorul Jiului, și o serie de specii protejate urma să fie afectate de această extindere, întrucât lucrările de extracție a cărbunelui afectează pânza freatică pe o distanță de 30 km. Nici impactul cumulat al celor opt cariere care se extind în zonă nu este evaluat“, potrivit Asociației Bankwatch.