Sute de mineri protestează și amenință că pleacă la București. Cîțu: ”Nu voi permite o mineriadă în mandatul meu”

0
38

Minerii de la  Lonea şi Livezeni protestează în faţa sediului Complexului Energetic Hunedoara, cerându-și drepturile restante. Cei aproximativ 60 de mineri blocați în mina Lupeni amenință cu greva foamei, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate în urma negocierilor pe care le vor avea liderii lor cu ministrul Energiei şi cu ministrul Muncii.

Minerii își cer drepturile restante, adică salariile și tichetele de masă restante de 10 luni, decontarea transportului restant de 11 luni şi decontarea încălzirii. Câteva zeci de energeticieni s-au adunat şi ei în faţa Termocentralei Mintia, care este oprită de vineri, din lipsă de cărbune.

”Demisia”, ”Hoţii”, ”Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea”, ”Nu cedăm”, ”Azi în Hunedoara, mâine în toată ţara”, ”Banii mei munciţi cu greu, n-am văzut măcar un leu”, sunt mesajele scandate de ortacii care au ajuns la capătul răbdării.

Reprezentanții minerilor din Valea Jiului au programate luni  întâlniri cu ministrul Energiei, Virgil Popescu şi cu ministrul Muncii, Raluca Turcan. Ministrul Energiei susține că este nevoie de „o soluţie pe termen lung” pentru Complexul Energetic Hunedoara. De asemenea, acesta susține că minerii îşi vor primi salariile restante „mai devreme de 26 februarie”.

Și la Târgu Jiu zeci de mineri din cadrul Complexului Energetic Oltenia protestează, de mai bine de o săptămână, în Piața Prefecturii. Aceștia solicită scăderea vârstei de pensionare pentru angajații din cariere și termocentrale, la 52 de ani, cu un stagiu minim de cotizare de 30 de ani.

De asemenea, protestatarii solicită condiții mai bune de muncă,  precum și investiții speciale la Complexul Oltenia pentru a reduce poluarea. În 2021 peste 700 de salariați din companie trebuie să plece, fie prin pensionare, fie prin disponibilizări colective cu plata de lefuri compensatorii.

Premierul Florin Cîțu a declarat luni că dezaprobă intenția minerilor de la Complexul Energetic Hunedoara de a veni la București pentru rezolvarea problemei salariilor restante. El a spus că ”nu voi permite niciodată o mineriadă în mandatul meu, așa cum s-a întâmplat în mandatele lui Iliescu”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here