Gorjul este sub atenționare Cod roșu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, vijelii puternice (rafale peste 80-90 km/h) și grindină de MARI dimensiuni. Avertizarea meteorologilor este valabilă astăzi, 25 iunie, între orele 15:00 și 22:00.
”Zone vizate: areale din județele Sălaj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș / Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dolj, Olt, Teleorman
Instabilitatea atmosferică va fi temporar deosebit de accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, vijelii puternice (rafale de peste 80-90 km/h), grindină de MARI dimensiuni – cu diametrul de peste 4-6 cm și frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 35 l/mp (mm).
COD ROȘU (25 iunie, ora 20 – 26 iunie, ora 01)
Zone vizate: areale din județele Timiș, Arad, Bihor, Hunedoara
Începând cu orele serii, gradul de instabilitate atmosferică se va accentua rapid. Vor fi vijelii puternice* (rafale > 90 km/h), averse torențiale, grindină de medii și MARI dimensiuni (2-5 cm diametru) și frecvente descărcări electrice.
*intensitatea vijeliilor va depinde de ora la care sistemul noros va aborda teritoriul țării noastre (cu alte cuvinte, există o probabilitate ca fenomenele să aibă o severitate mai redusă dacă se declanșează noaptea) – codul a fost emis PREVENTIV
COD PORTOCALIU
25 iunie, ora 14 – 26 iunie, ora 10
Zone vizate: jumătatea de vest a țării
În zonele marcate cu avertizare cod portocaliu, vor fi intervale cu averse ce pot avea și caracter torențial, descărcări electrice frecvente, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 30-35 l/mp.
COD GALBEN
25 iunie, ora 13 – 26 iunie, ora 10
Zone vizate: cea mai mare parte a țării, exceptând Moldova și Dobrogea
În majoritatea regiunilor vor fi perioade cu instabilitate atmosferică pronunțată, ce se va manifesta prin înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice, vijelii și local grindină. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15 l/mp (mm).
Astăzi, în plin transport peste teritoriul țării noastre al unei mase de aer cald, de origine tropicală, cu raport de amestec al umezelii de 14-16 g/kg, gradul de instabilitate atmosferică va deveni deosebit de accentuat.
Forfecarea vântului (schimbarea bruscă a vitezei/direcției vântului odată cu altitudinea) pe profilul 0-6 km se va suprapune cu instabilitatea deosebită, în special în Oltenia și nord-vestul Munteniei, dar local și în Transilvania. Astfel, de un interes deosebit – grindina de mari sau foarte mari dimensiuni, cu diametru al greloanelor de peste 4-6 cm.
În cursul serii, în troposfera joasă și medie, vor pătrunde rămășițele curentului-jet subtropical, responsabil de transportul masei de aer tropical în sud-estul Europei. Astfel, condițiile pentru formarea unei linii de vijelie vor fi relativ ridicate”, potrivit Severe Weather- Alert România.