Arafat le cere vaccinaților să-i denunțe pe cei care nu s-au imunizat, în anumite cazuri: ”Nu e discriminare”

0
122

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, miercuri, că se vor aplica amenzi în cazul discotecilor, barurilor şi cluburilor care sunt rezervate doar persoanelor vaccinate anti-COVID, dacă nu verifică dovada imunizării. Mai mult, acesta le cere vaccinaților să anunțe autoritățile în cazul în care persoane nevaccinate nu sunt controlate, și li se permite accesul în localuri.

“În primul rând, organizatorul să înţeleagă foarte clar: el sau cine organizează va fi amendat şi amenzile nu sunt mici în aceste condiţii. Dacă undeva, unde clar trebuie să intre numai vaccinaţi, nu se controlează, orice persoană acolo, cu simţul civic, poate să pună mâna pe telefon şi să anunţe şi acest lucru chiar îl recomand. Dacă cineva intră într-o zonă în care se ştie că trebuie să intre numai vaccinat şi vede că nu se controlează deloc şi nu se întreabă de orice dovadă că eşti vaccinat, înseamnă că organizatorul încalcă regulile şi legea şi aici clar se pot sesiza organele de control, organele de control vin, verifică. Dacă găsesc persoane nevaccinate acolo, care nu pot proba vaccinarea, prin sondaj, se poate persoana respectivă să fie amendată conform legii”, a afirmat Raed Arafat.

Potrivit secretarului de stat, organizatorii trebuie să aplice regulile şi să verifice, să se asigure că aceia care intră deţin dovada vaccinării anti-COVID.

“Dar, în final, dacă cineva o să-mi spună în continuare că nu mă interesează, că e amendă mică şi eu continui, atunci de fiecare dată o să primească, până o să înţeleagă că acest lucru nu este corect. În final, de ce nu înţelegem un lucru? Oamenii ăştia atentează la sănătatea noastră. Dacă ei permit să se încalce reguli şi, în loc să respecte regula în interior, că acolo intră numai vaccinaţi, ei lasă să intre oricine, ei clar ne scad orice posibilitate de a limita răspândirea şi ei pun în pericol viaţa celor din interior, dar, dacă cei din interior se gândesc că sunt tineri şi nu păţesc nimic, pun viaţa altora, care nu sunt vaccinaţi, persoane vulnerabile, care intră în contact cu aceşti tineri mai târziu”, a indicat Raed Arafat.

Întrebat despre argumentele pentru care o persoană nevaccinată nu ar putea merge în weekend la mall dacă poartă mască medicală, Raed Arafat a spus: „Argumentul este foarte simplu, este supraaglomerarea zonelor respective”.

„Dar, acum, dacă va fi acest lucru sau nu, bineînţeles, aţi auzit pe domnul prim-ministru ce a zis, încă aşteaptă să vină propunerile, să vină discuţiile şi să vedem care sunt deciziile finale, dar, acolo unde s-a aplicat această regulă, pentru că ea s-a aplicat în alte zone din lume, a fost argumentul că în perioadele de weekend anumite zone sunt mai aglomerate decât în zilele săptămânii obişnuite, dar asta este. Cum a zis domnul prim-ministru şi repet şi eu, se aşteaptă să se vină cu propunerile concrete pentru luarea deciziilor”, a adăugat Arafat.

El a mai spus că în acest caz nu este vorba de discriminare. „Nu cred că vorbim de discriminare, mai ales dacă vorbim de anumite zone în care se poate răspândi şi putem să ne trezim că avem un număr mult mai mare şi un impact mult mai mare, deci sunt măsuri care se iau, cum vorbiţi dumneavoastră de mască, dar sunt zone în care masca chiar nu poţi să o aplici, de exemplu, într-un restaurant va fi foarte greu să purtaţi mască şi să mâncaţi şi atunci vor fi alte reguli acolo”, a indicat secretarul de stat.

Raed Arafat a mai arătat că dacă va creşte incidenţa peste 3 la mia de locuitori ar putea fi luate măsuri mai restrictive pentru persoanele nevaccinate.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat marţi că a propus, în şedinţa coaliţiei de guvernare, un set de măsuri de accelerare a campaniei de vaccinare anti-COVID, cum ar fi de recompensă pentru cei care se vaccinează şi restrictive pentru cei nevaccinaţi – testarea obligatorie a personalului medico-sanitar nevaccinat şi acces limitat în weekend în zonele neesenţiale, menţionând că acestea urmează să fie discutate cu premierul şi cu membrii Comitetului Naţional pentru Coordonarea activităţilor de vaccinare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here