Minerii amenințați cu sancțiuni dacă nu-și reiau activitatea. Negocierile cu ministrul Energiei, o dezamăgire

0
454

Conflictul din CEO nu a fost dezamorsat nici după negocierile de astăzi de la Ministerul Energiei. Greviștii nu au obținut nici pe departe rezultat favorabil. Încă din prima parte a întâlnirii cu liderii sindicali și administrația companiei, ministrul Energiei, Anton Anton și-a arătat ”respectul” față de toți cei prezenți. Acesta a apărut cu o mână în buzunar, fapt ce denotă nepăsarea față de ce se întâmplă în companie și față de minerii care sunt nevoiți să lucreze în condiții dezastruoase. Mai mult, ministrul a părut că s-a plictisit după câteva minute de negocieri și l-a mandatat pe secretarul de stat Doru Vișan să continue discuțiile.

Rezultatul negocierilor este dezamăgitor pentru greviști.

”Este foarte greu să asigurăm o creștere a salariilor de 45%. Am discutat în dimineața aceasta, am discutat aproape de a putea oferi 10-12%. Oferta mea a fost pentru personalul muncitor, nu pentru TESA. Undeva la 12% pentru muncitori”, a declarat Sorinel Boza, directorul general al CEO.

Se pare că sindicaliștii au bătut drumul degeaba până în Capitală. Ministerul Energiei îi trimite pe greviști la discuții cu administrația companiei.

Menționăm, totodată, că la CEO există în vigoare un contract colectiv de muncă, agreat încă de anul trecut cu partenerii sociali, valabil până în luna martie 2020, cu obligația de negociere anuală a sistemului de salarizare. Ca atare, orice măsură privind creșterea veniturilor salariaților CEO, principala revendicare a protestatarilor, se poate face numai după ce sindicatele notifică oficial începerea negocierilor într-un cadru legal și, respectiv, după reluarea programului de lucru în cariere…”, se arată într-un document emis astăzi de Minister. 

Chiar dacă nu vor primi măriri salariale așa cum și-au dorit, minerii vor beneficia, începând cu luna mai, de vouchere de vacanță.

Solicitarea lor a fost împărțită în două. Vouchere de vacanță, care, din analiza cu Directoratul companiei, rezultă din 1 mai se pot da și se vor da. A doua solicitare este de creștere salarială într-un procent de 45%, ceea ce pentru companie este insuportabil ca procent. În schimb, s-au identificat pârghiile legale pentru recunoașterea productivității pe care o are compania, respectiv de reducere a altor cheltuieli și negocierea creșterii salariale cu sindicatele”, a spus Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Greviștii au fost amenințați astăzi de reprezentanții Ministerul Energiei. Aceștia le-au transmis ortacilor că, în cazul în care nu vor relua activitatea, vor avea de suferit.

”Legile statului funcționează pentru situații normale și pentru situații anormale. Noi am înștiințat organele statului în acest sens și, dacă este pusă în pericol siguranța Sistemului Energetic, securitatea lui, vom acționa ca atare. Nu a fost modificat programul de funcționare. Stocurile sunt pentru nivelul de câteva zile, până la o săptămână. Sunt asigurate fără producție”, a precizat Doru Vișan.

În această dimineață, minerii de la toate carierele Complexului Energetic Oltenia au intrat în grevă. Aceștia vor creșterea salariilor cu 45%, acordarea de voucere de vacanță, îmbunătățirea condițiilor de muncă și să nu se mai lucreze sub normativul de personal. Protestul spontan a început vineri seara la Cariera Jilț Nord și s-a extins astăzi la toate carierele miniere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here