Legea recursului compensatoriu, prin care au fost eliberați, înainte de termen, 21.000 de deținuți, a fost abrogată

0
133
Sedinta in plen a Camerei Deputatilor in care se dezbat si supun la vot proiectul de lege pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul ordinii si sigurantei publice, prin care politistii obtin atributii sporite in misiune, si legea sistemului public de pensii, la Palatul Parlamentului, miercuri, 26 iunie 2019. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Plenul Camerei Deputaților a aprobat, astăzi, abrogarea Legii recursului compensatoriu. Camera Deputaților este forul decizional, astfel că legea pleacă la promulgare.

Proiectul de abrogare a Legii recursului compensatoriu a fost adoptat cu 272 de voturi „pentru” și 5 abțineri. Nu s-a înregistrat niciun vot „împotrivă”.

Printre cei care s-au abținut sunt și deputatul PSD Florin Iordache și deputatul UDMR Marton Arpad, cei care, împreună cu Eugen Nicolicea, au condus comisia specială prin care s-au făcut toate modificările controversate din domeniul justiției.

S-au mai abținut de la vot deputații PSD Remus Borza și Nicolae Bacalbașa și deputatul UDMR József-György Kulcsar-Terza.

Liderul PRO România, Victor Ponta, care a votat pentru, a venit la tribună după vot și a spus că a fost o greșeală faptul că în Legea recursului compensatoriu au fost incluși și condamnații pentru fapte grave și cu violență.

„Problema este că se abrogă o lege negociată cu CEDO și care se aplică în continuare. Mi-aș fi dorit să se schimbe ceea ce trebuie schimbat și să rămână ceea ce e bun. Se pare că heirupismul și populismul trec dintr-o parte în alta când se schimbă guvernarea”, a afirmat Ponta.

Replica a venit de la deputatul USR Stelian Ion.

„Epoca infractorilor începe să apună, epoca în care cei care săvârșesc infracțiuni sunt premiați, iar cetățenii onești sunt ignorați de statul român se încheie. Cei care au susținut această variantă odioasă a legii ar trebui să-și toarne cenușă în cap, nu să vină se ne spună ce bună e”, a spus Stelian Ion de la tribună.

Odată abrogat recursul compensatoriu, deținuții mai au la dispoziție și alte prevederi legale în baza cărora pot ieși mai devreme din închisoare, rămânând în vigoarea eliberarea condiționată.

PSD și-a schimbat cu o zi înainte poziția față de această lege pe care a promovat-o cât timp a fost la guvernare, după ce premierul Ludovic Orban anunțase că intenționează să-și asume răspunderea pentru oprirea valului de eliberări din închisori.

21.000 de deținuți au fost eliberați în baza acestei legi, valabile din toamna lui 2017, dintre care 7.000 erau condamnați pentru crime, violuri și tâlhării. Dintre aceștia, 500 au recidivat în ultimii doi ani, comițând alte crime și violuri.

Sursa: G4media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here