Guvernul amână cu un an intrarea în vigoare a pensiilor speciale pentru primari

0
211

Guvernul Orban a acceptat un amendament depus de USR la legea bugetului, care prevede amânarea cu un an a intrării în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene a anunțat Dan Barna după o întâlnire cu prim-ministrul la Palatul Victoria.

”O altă victorie importantă este prorogarea pensiilor speciale pentru primari cu cel puțin un an, ceea ce este un element important. Acestea urmau să intre în vigoare la 1 ianuarie și ar fi devenit drepturi câștigate, nu s-ar mai fi putut face nimic. Am reușit să obținem acordul premierului și acordul PNL pentru prorogarea acestui termen”, a declarat Barna.

De asemenea, a anunțat deputatul Cătălin Drulă, premierul Orban a acceptat și amendamentele USR de tăiere a subvențiilor pentru ”pseudo-academiile de Științe ale Securității și, respectiv, a Oamenilor de Știință din România”.

”De 3 ani de zile ne luptăm să oprim finanțarea acestor sinecuri. Aceste pseudo-academii au un singur scop – să dea solde anuale din bani publici membrilor lor. Așteptăm aprobarea formală a amendamentelor în ședința de guvern de la ora 12”, a precizat Drulă.

Premierul Ludovic Orban a primit în această dimineață la guvern o delegație a USR condusă de Dan Barna, pentru a discuta despre amendamentele USR la legea bugetului pentru 2020.

Conform Codului Administrativ, adoptat prin ordonanță de urgență de Guvernul Dăncilă, începând cu 1 ianuarie 2020 toate persoanele care, ulterior anului 1992, au deţinut cel puţin un mandat în funcţia de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de Consiliu Județean, au dreptul la o pensie specială, calculată la nivelul a 0,4% din venitul lunar în plată, înmulţit cu numărul de luni de mandat, dar nu mai mult de 144 de luni (12 ani – 3 mandate).

Ei au timp să depună cererile pentru a obține pensia specială până la data de 31 martie 2020, situaţiile centralizatoare urmând să fie trimise Ministerului Finanţelor până la data de 31 mai 2020.

De asemenea, se prevede ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene să nu fi fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitatea respectivă, a unei infracţiuni de corupţie, pentru a beneficia de indemnizație.

Sursa:g4media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here