Ministrul Finanțelor: ”CEO se va închide dacă nu urmează planul de restructurare. Trebuie să aflăm unde au dispărut fondurile companiei”

0
523

Complexul Energetic Oltenia (CEO) se va închide dacă nu urmează planul de restructurare la care s-a angajat pentru a primi ajutor de salvare din partea statului. Declarația îi aparține ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, care a trimis inspecţia financiară în control pentru a vedea unde au dispărut fondurile companiei.

Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia include trecerea producţiei de energie de pe cărbune pe gaze şi realizarea unui parc fotovoltaic.

În urmă cu trei săptămâni, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a afirmat, pentru AGERPRES, că şeful companiei, Sorin Boza, a fost demis după ce corpul de control a relevat prejudicii de 600 de milioane de lei.

Ministrul Finanțelor a participat la o conferinţă organizată de Banca Europeană pentru Investiţii, instituţie care a anunţat că nu mai finanţează proiecte de energie din combustibili fosili şi se concentrează pe energie curată.

Întrebat de jurnaliști de ce România continuă să acorde ajutoare de stat unor producători de energie pe cărbune, Cîțu a declarat că: „Ajutoarele de stat sunt de salvare, pentru a nu închide acele companii, care ştiţi foarte bine că au fost căpuşate în ultimii ani şi le ajutăm să se restructureze. Cred că vă referiţi la CEO. Ajutoarele de salvare vin cu un plan de restructurare, altfel nu se pot da şi este o notificare trimisă Comisiei Europene. Dacă Comisia este de acord, (acest ajutor – n.r.) se dă, dar în anumite condiţii şi, dacă nu se face restructurare, acele companii chiar nu vor merge mai departe. Deci sunt legate de o restructurare, ceea ce înseamnă retehnologizare şi, bineînţeles, o reducere de emisii”. 

Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă pentru acordarea unui ajutor de 1,2 milioane de lei pentru CE Oltenia, banii fiind necesari pentru plata certificatelor de CO2 aferente anului trecut.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here