UE alocă 750 de milioane de euro pentru dezvoltarea de noi industrii în Valea Jiului și Oltenia

0
203

Uniunea Europeană vrea ca până în anul 2050, țările din blocul comunitar  să atingă neutralitatea climatică, adică să nu producem mai mult dioxid de carbon decât poate absorbi natura. Pentru atingerea acestui obiectiv, statele membre trebuie să închidă minele și termocentralele care produc energie electrică pe bază de cărbune și să reconvertească industria carboniferă și personalul care va rămâne fără locuri de muncă. Cei  peste 15000 de mineri și personal auxiliar din Valea Jiului și din Oltenia nu îşi vor pierde locurile de muncă în urma aplicării Pactului Ecologic European, ci vor lucra în domeniul energiilor regenerabile şi în industrie, a declarat, vineri, raportorul Parlamentului European pentru finanţarea Green Deal, Siegfried Mureşan.

Acesta a afirmat că suma de 750 de milioane de euro alocată României în cadrul Fondului de Tranziţie Justă va fi concentrată pe dezvoltarea economică în regiunile în care există minerit, şi nu pe măsurile sociale.

„Pentru prima dată, putem să le spunem minerilor că nu vor rămâne fără joburi, fără locuri de muncă, ci că vor exista alte locuri de muncă în Valea Jiului. Dacă vom reuşi să impunem retehnologizarea centralelor pe cărbune în termocentrale pe gaz, atunci o mare parte din muncitorii care lucrează în termocentrale, adică toţi muncitorii care lucrează în termocentrale, vor putea lucra în continuare în acele termocentrale. Vizăm dezvoltarea economică, aşezarea de întreprinderi, în special în industrie, în special în domeniile în care va fi nevoie de noi tehnologii, în noi surse de energie, în energie regenerabilă, vizăm elaborarea unei strategii care să ancoreze investitorii producători de produse industriale în zona Olteniei şi în zona Văii Jiului, deci vom veni cu o strategie care să ducă la ancorarea acestor noi investitori în special în aceste regiuni”, a declarat Siegfried Mureşan.

Din cele 7,5 miliarde de euro, fonduri nerambursabile, oferite de UE, România va primi 750 de milioane de euro. Cea mai mare parte va merge spre Polonia, 2 miliarde de euro, iar pe locul doi va fi Germania – cu 800 de milioane de euro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here