Militari cercetați pentru trafic de tutun

0
132

Mai mulți militari sunt acuzați oficial de trafic de tutun. Parchetul Militar Bucureşti a transmis, miercuri, că 18 persoane au fost inculpate în dosarul care vizează vânzarea de tutun prelucrat cu prejudiciu de un milion de euro. 15 persoane au fost arestate, una fiind plasată în arest la domiciliu, conform News.ro.

”În cauză a fost efectuată o investigaţie penală complexă care s-a soldat cu administrarea unui ansamblu probator din care au rezultat activităţi infracţionale ce au constat în producerea de produse accizabile care intră sub incidenţa regimului de antrepozitare (tutun pentru fumat), deţinerea şi comercializarea acestor produse, în afara unui antrepozit fiscal autorizat, fapte ce au intrat in scopul unui grup infracţional organizat. Gruparea infracţională organizată a acţionat pe raza judeţelor Călăraşi, Ialomiţa, Prahova, Bacău şi municipiul Bucureşti, fiind formată din persoane civile şi cadre militare angajate ale Ministerului Apărării Naţionale, fiind structurată piramidal, pe mai multe paliere, fiecare membru având roluri determinate în cadrul grupului, dar acţionând interdependent, prin alăturarea eforturilor într-un consens ilicit aşa încât toţi membrii grupului au obţinut, în final, foloase patrimoniale ilicite importante”, au mai transmis procurorii.

Potrivit acestora, liderii grupului infracţional aduceau periodic din Bulgaria cantităţi importante de tutun frunze, pe care îl prelucrau în locuri special amenajate la locuinţele acestora prin intermediul unor utilaje de mărunţire confecţionate artizanal, transformându-l în tutun pentru fumat, în condiţii improprii obţinerii unor produse destinate consumului.

Ulterior, tutunul pentru fumat era comercializat prin intermediul unor anunţuri create pe platformele web de comercializare, precum şi pe site-urile de socializare, cu preţuri cuprinse între 120 şi 150 de lei/kg, în funcţie de calitatea procesării.

Dosarul de urmărire penală a fost constituit ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu – Serviciul de Investigarea a Criminalităţii Economice, care au efectuat, în baza delegării procurorilor militari activităţi de urmărire penală vizând probarea participaţiei penale a inculpaţilor.

Poliţiştii au făcut, luni, 41 de percheziţii în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Bacău, Prahova, Satu Mare şi în municipiul Bucureşti la domiciliile mai multor persoane bănuite că ar fi produs şi comercializat în mod ilegal tutun, fiind emise 22 de mandate de aducere.

Prejudiciul stimat în dosar este de un milion de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here