A primit o pensie mai mică timp de 16 ani după ce un funcționar a introdus în sistem un cod greșit

0
165

Caz uluitor la Casa Judeţeană de Pensii Alba. O femeie a primit timp de 16 ani o pensie mai mică decât cea care i se cuvenea din cauza unui funcţionar care a trecut în sistem un cod greşit. Şefa respectivului angajat a oferit o explicaţie revoltătoare: nu are timp să verifice toată activitatea oamenilor din subordinea sa. Mai mult, dă vina tot pe pensionară pe motiv că nu a venit să semnaleze greşeala. Ca şi cum nu ar fi de ajuns, femeia a mai aflat că nu-şi va mai putea recupera niciodată toţii banii pe care trebuia să-i primească.

„Păi, iau pensia, ce m-am gândit ce pensie iau şi cum?! Am luat pensia, noroc bun”, a povestit pensionara, conform Digi24.

Neregula în cazul pensionarei a fost descoperită în urma unui control realizat de Casa Județeană de Pensii Alba de către Casa Națională de Pensii. În urma verificărilor, directorul instituției, Alexandru Retegan a fost demis. Întrebat despre problema pensionarei, fostul director al Casa Judeţene de Pensii Alba neagă existenţa acesteia.

„Nu există aşa ceva, aşa cum cum vă spun eu, nu există. (…) Nu e adevărat, domnule, asta e poveste, iară, ce Dumnezeu, mă tot provocaţi să vă spun de folclorul ăsta românesc”, a precizat Retegan, conform sursei citate.

Noul director al Casei de Pensii Alba are, însă, o altă explicaţie. Cornelia Miclea recunoaște că problema există şi că angajații instituției, care s-au ocupat de dosarul Anei Bîrloncea, au făcut o mare greșeală.

„A fost făcută trecerea, a fost emisă o decizie, prin urmare persoana a şi primit decizia respectivă, problema a fost la comunicarea la plată, în sensul că, datorită unei erori informatice, probabil a fost ştearsă de pe fişierul de comunicare la plată. Nu s-a mai verificat acest lucru”, a precizat Cornelia Miclea, director executiv al Casei Judeţene de Pensii Alba.

Șefa de la compartimentul plăţi acceptă că oamenii din subordine au greşit, dar spune că nu are timp să îi verifice pe toţi.

„Timp efectiv pentru că în serviciul plăţi nu există o persoană cu viză CFP, nu există. Eu verific tot ce ar trebui să facă un om cu viză CFP, nu am timp să fac verificările astea. Asta trebuie să facă fiecare operator”, a spus şefa de la Compartimentul plăţi.

În 2002, la pensionarea anticipată, pensia Anei Bîrloncea a fost de 400 de lei. A crescut până anul acesta la 704 lei. Dacă ar fi luat pensia calculată corect, ar trebuit să ia cu aproape 40 de lei pe lună mai mult.

Cumulat, timp de 16 ani, este vorba despre o sumă de 7.300 de lei, bani pe care statul îi datorează Anei Bîrloncea.

„Păi să îmi deie, că eu primesc, că şi aşa îmi trebuie că sunt bani puţini. Ce să fac acum?”, a spus Ana Bîrloncea.

Chiar şi după descoperirea greşelii,  funcționarii i-au înapoiat doar 1.202 lei din cei 7.300. Motivul: legea nu permite să i se restituie decât banii pe trei ani în urmă şi nu pe toţi cei 16 ani.

Sursa: Romania tv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here